Beveren er en flittig bygger, noe vi kan se når de har laget en stor demning som skaper en liten innsjø. Når vannet blir stanset, vil biomangfoldet endres i området, noe som skaper grunnlag for å bosette seg der. Demningen kan også brukes som bolig, som regel en beverhytte bestående av kvister, greiner og trevirke.
Vi mennesker er jo også flinke til å bygge demninger, slik som The Hoover Dam i Nevada-ørkenen. Men byggverket som beverne er kanskje enda mer imponerende. Men en utrolig fletting blir demningen svært robust og tåler stor påvirkning fra vannmassene som presser på.
Materialer
Beveren bruker det den finner svært likt slik vi mennesker gjør. Her er de fleste naturlige bestanddeler mulig å benytte:
- Trevirke og røtter
- Kvist og greiner
- Steiner
- Jord
- Mose og lav
- Gras og torv
Når stokker og greiner møysommelig blir plassert sammen, da lager beverne selve konstruksjons-verket. Dette er selve husets fire vegger og tak. Innvendig skaper de et habitat de kan leve i. Rom, matlager, kanaler. Nå kan beverne tette og isolere bygget med ting som mose. For mose har en veldig fin egenskap, da den absorberer vannet på en unik måte.
Vi kan selv se for oss hvordan vi ville ha gjort det. Innredning kommer til slutt, hvor vi kler vegger med tapet og gulv med tepper. Mange vil også ha et mønstrete trappeteppe, som gir en komfortabel følelse.
Teknikk
Beverne bruker faktisk fortennene til å felle trær. Vi mennesker vil nok aldri utvikle oss så langt at vi kan gjøre det på samme måte. Men vi har jo redskap til slikt. Mennesker bruker teknikken litt motsatt, vi vil gjerne løse opp i flokene. Under tømmerfløting er det nemlig om å gjøre å løse opp tømmer som har floket seg på elvebredden.
Beverdammen kan likevel inspirere oss til å konstruere nye habitat også for mennesker. For en beverdam er boområde for en rekke dyr og insekter, som alle kan utvikle seg og leve av næringskjeden her.