Cob – et stykke natur

 

Helt siden tidenes morgen har det vært naturlig for menneskene å lage egen mørtel for å bygge hus – lenge før vi hadde tilgang på sement eller andre typiske mørteltyper vi finner i byggebransjen i dag. En av de mest populære, kalles «cob» på engelsk. Hvis du har lest deg litt opp på naturlige byggematerialer, vil du garantert ha hørt om cob, og også funnet ut at vi ikke har noen norsk oversettelse for denne geniale sammensetningen av leire, strå, sand, vann og jord.

Kostnadseffektivt og lekent

Tradisjonelt sett har blandingen av leire, strå, sand, vann og jord blitt brukt verden over i flere århundrer, da det er robust og tåler både vær og vind – samt jordskjelv og brann. I tillegg er elementene enkle å få tak i, noe som har satt i gang flere prosjekter i etterkant av naturkatastrofer: Det er enkelt å blande sammen cob og bygge små hus for familier som har blitt rammet av ulike kriser, slik at de har tak over hodet. Cob fikk også mye oppmerksomhet da flere personer begynte å bygge «hobbithus» i hagen sin. Det er både kostnadseffektivt og spennende å bygge med, da man kan forme vegger og strukturen slik man ønsker.

Verdens største cob hus

Derimot er ikke cob kun egnet til å bygge raske og små hytter. Den aller største private boligen som er utført av cob befinner seg i England, og er bygget av Kevin McCabe. Målet hans var å vise at det ikke finnes grenser for hva man kan utføre med et så enkelt materiale som cob, og ønsket seg et bærekraftig hus som ikke kom til å koste ham noe å varme opp. Resultatet ble et forbløffende hjem på over 900 kvadratmeter, med detaljer fra ende til annen.

Enkelt å bygge med

Det er enkelt å bygge med cob. Etter du har blandet sammen mørtel, er det bare å sette i gang. Etter første lag må du vente til det tørker for å fortsette oppover veggen. Husk at veggen bør være minst en meter tykk – og at du må la det være åpninger for vinduer og dører mens du er i byggeprosessen. Det er alltid lurt å utføre byggingen om sommeren, da denne type mørtel trenger sol og tørketid mellom slagene – og regn vil rett og slett ødelegge det under prosessen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *